Scroll Top

Τα φασόλια της Καβάλας

Στο Δέλτα του Νέστου εδώ και 100 περίπου χρόνια, καλλιεργούνται τα φασόλια Χρυσούπολης που λόγω των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών ξεχωρίζουν για τη βραστικότητα τους, τη γλυκιά γεύση τους και το έντονο λευκό χρώμα τους.

Οι δύο βασικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το τσαλί (ονομάζεται και πλακέ ή μεγαλόσπερμο) και το μέτριο (τύπου Northern).

Στις πεδινές περιοχές της Χρυσούπολης (Καβάλας) καλλιεργούνται τα ονομαστά μέτρια φασόλια (τύπου Northern). Είναι ιδιαίτερα βραστερά, νόστιμα, και επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια ως προς τον τρόπο παραγωγής τους.

Είναι ιδανικά για το μαγείρεμα της παραδοσιακής ελληνικής φασολάδας.

Τα πλακέ ή τσαλιά, είναι μεγαλόσπερμα φασόλια, λεπτόφλουδα και με λευκό χρώμα. Έχουν ιδιαίτερη γεύση, βράζουν εύκολα και κύριος τρόπος μαγειρέματός τους είναι, όπως και τα μέτρια φασόλια, η φασολάδα.