Scroll Top

Το άγνωστο αλλά ωφέλιμο φασόλι ροβίτσα

Η ροβίτσα ή φύτρα της σόγιας ή ψιλοφάσουλο ή καλαματιανό φασόλι, είναι ένα πολύ ψιλό πράσινο φασόλι στο μέγεθος της φακής.

Το όνομα ροβίτσα εικάζεται ότι σχετίζεται ετυμολογικά με την αρχαία ελληνική λέξη όροβος ,ορόβιον , που δεν είναι άλλο από το γνωστό κτηνοτροφικό φυτό ρόβι .

Η ροβίτσα δεν χρειάζεται μούλιασμα είναι εύκολη στο μαγείρεμα και πλούσια σε σίδηρο. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη καθιστώντας την ιδανική και για χορτοφάγους. Μαγειρεύεται ως σαλάτα με μυρωδικά και λαχανικά, αλλά και ως σούπα.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια του συγκεκριμένου φασολιού ευδοκιμούσε κάποτε στον κάμπο της Μεσσήνης και τη γύρω περιοχή και ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Τον Αύγουστο, οι παραγωγοί ξεφόρτωναν τα ψιλοφάσουλα στην πλατεία του εκάστοτε χωριού,  και τα άφηναν μέχρι να ξεραθούν από τον ήλιο. Στη συνέχεια, χτυπούσαν με μακριά κοντάρια (τέμπλες), τις αποξηραμένες φασολιές, για να βγει ο ψιλός πράσινος καρπός. Ακολουθούσε το λίχνισμα.

Με το πέρασμα του χρόνου, η καλλιέργειά της σταδιακά εγκαταλείφθηκε και σήμερα γίνονται εισαγωγές (κυρίως από Αυστραλία) για να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.