Scroll Top

Το φασόλι χορόζι

Το χορόζι είναι μια ποικιλία φασολιού που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (νότια) προτιμάται στην παρασκευή φασολάδας, ενώ σε άλλες είναι εντελώς άγνωστη. Γενικά είναι ένα νόστιμο και ελαφρύ φασόλι και καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της χώρα μας.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο διαδεδομένα είδη φασολιού παγκοσμίως και η κύρια χώρα παραγωγής του είναι η Αργεντινή. Συναντάται με το όνομα alubia bean στις χώρες του αμερικανικού νότου αλλά και με την ονομασία white kidney(νεφρό) bean, λόγω του νεφροειδούς σχήματός του.

Στην Ιταλία καταναλώνεται κυρίως στην Τοσκάνη και ονομάζεται cannellini bean, ως υποκοριστικό του λατινικού canna (μπαστούνι, μικρός σωλήνας), εμπνευσμένο και σ’ αυτή την περίπτωση από το σχήμα του (μακρόστενο και κυλινδρικό).

Η ονομασία χορόζι πάντως εικάζεται ότι έχει τις ρίζες της στο τούρκικο φασόλι χορόζ, που σημαίνει κόκορας.