Scroll Top

Το φασόλι βανίλια

Το όνομα του φασολιού βανίλια δόθηκε από τους ίδιους τους καλλιεργητές, για να τονίσουν το κάτασπρο χρώμα και την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση του.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Πρέβεζα και στην κοιλάδα του Φενεού.  Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, το διαφοροποιούν από άλλα φασόλια και το καθιστούν περιζήτητο στην αγορά.
Το σχήµα του είναι ωοειδές (όχι νεφροειδές όπως στα περισσότερα φασόλια), πολύ μικρό σε μέγεθος και με λεπτό φλοιό που βοηθά στον καλύτερο και γρηγορότερο βρασμό.
Τα φασόλια βανίλια μαγειρεύονται κοκκινιστά ή λεμονάτα ως συνοδευτικό κρέατος, γίνονται σαλάτα αλλά και φασολάδα.