Η κρητική οσπριάδα

Η οσπριάδα είναι ένα μείγμα διαφόρων οσπρίων που μαγειρεύεται από παλιά στην Κρήτη και συναντάται με διάφορες ονομασίες, όπως Μαγεριά , Παπούδια , Παλικαριά, Ψαροκόλλυβα ή Φωτοκόλλυβα.

Το συγκεκριμένο φαγητό είναι γνωστό στην Κρήτη από τα μινωϊκά χρόνια και αποτελούσε προσφορά στους θεούς.

Στη σύγχρονη ιστορία η οσπριάδα μαγειρευόταν την ημέρα των Θεοφανίων ή στα Εισόδια της Θεοτόκου, την ημέρα της Παναγίας της «Πολυσπορίτισσας». Στα Εισόδια της Θεοτόκου, οι γεωργοί πήγαιναν στην εκκλησία του χωριού μια ποσότητα από τα όσπρια που θα έσπερναν, για να τα ευλογήσουν. Στη συνέχεια μαγείρευαν λίγα από τα «ευλογημένα» όσπρια, έτρωγαν από το φαγητό αυτό, που ονόμαζαν Μαεργιά, και τα υπόλοιπα όσπρια τα έσπερναν στα χωράφια τους. Ανήμερα των Θεοφανίων επίσης η κρητική οικογένεια μαγείρευε την οσπριάδα και έτρωγαν από αυτή όχι μόνο τα μέλη της αλλά και τα οικόσιτα ζώα.

Στις μέρες μας η οσπριάδα έχει διαδοθεί σε πολλά μέρη της χώρας και  σερβίρεται είτε ως σούπα είτε ως σαλάτα.

x

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. 

Οκ το κατάλαβα